PGB of Particuliere zorg

Het verschil tussen PGB en particuliere zorg

Het kiezen tussen PGB en particuliere zorg kan een lastige beslissing zijn. Bij Carematch willen wij jou ondersteunen in dit proces en ervoor zorgen dat jij de beste keuze maakt op basis van jouw persoonlijke behoeften.

Onze missie is om mensen zoals jou te helpen bij het vinden van hun perfecte zorgmatch. Wij begrijpen namelijk dat elke persoon uniek is en andere eisen stelt aan de gewenste zorg. Met ons uitgebreide netwerk van gecertificeerde zorgverleners hebben wij altijd iemand beschikbaar die goed bij jou past.

Of je nu kiest voor PGB of particuliere zorg, samen gaan we op zoek naar de beste optie voor jou. Onze betrokkenheid en expertise staan garant voor een persoonlijke benadering en de hoogste kwaliteit van zorg.

Zorg aanvragen

Heb je al duidelijk onder welke voorwaarden jij zorg wilt aanvragen? Vraag dan zorg aan via ons formulier.

PARTICULIERE ZORG

Zorg op maat

Naast het PGB bestaat er ook particuliere zorg, waarbij je zelf betaalt voor de ondersteuning die je ontvangt. Dit is vooral interessant wanneer je geen recht hebt op een PGB of wanneer je liever niet afhankelijk wilt zijn van subsidies of bureaucratische processen. En wanneer je zelf voldoende middelen hebt hiervoor.

Particuliere zorg biedt vaak maatwerk, waarbij jouw persoonlijke wensen en behoeften centraal staan. Met deze vorm van zorg kun je direct de hulp krijgen die jij nodig hebt, zonder lange wachttijden of ingewikkelde procedures. Bovendien heb je vaak meer keuzevrijheid in welke zorgverlener jou gaat ondersteunen, omdat je niet gebonden bent aan contractuele afspraken tussen verzekeraars en instellingen.

Carematch begrijpt dat iedere persoon uniek is en andere eisen stelt aan de gewenste zorg. Wij hebben een uitgebreid netwerk aan betrouwbare en gekwalificeerde zorgverleners, waardoor wij altijd in staat zijn om een zorgverlener te vinden die perfect past bij jouw situatie.

PGB

PersoonsGebonden Budget

Met een PGB, oftewel een persoonsgebonden budget, krijg je geld vanuit de overheid waarmee je zelf jouw zorg kunt regelen. Hiermee heb jij de vrijheid om te bepalen welke zorgverlener of organisatie jou gaat ondersteunen. Je bent hierbij eigen baas over jouw eigen budget en hebt controle over wie er voor jou komt zorgen.

Een groot voordeel van een PGB is dat je flexibiliteit hebt in het kiezen van hulpverleners die goed bij jou passen. Zo kun je zelf beslissen wie er op basis van ervaring, opleiding of persoonlijkheid het beste aansluit bij wat jij nodig hebt. Daarnaast kun je met een PGB ook ondersteuning inkopen op momenten dat jij dit wilt, zonder gebonden te zijn aan specifieke uren of locaties.

Het nadeel van PGB kan zijn dat het regelen ervan soms complex kan zijn. Zie hiernaast informatie met hoe en wat te regelen om een PGB te verkrijgen.

Heb je het PGB eenmaal voor elkaar, dan zorgen wij met onze aanpak ervoor dat jij de beste zorg krijgt die perfect aansluit bij jouw behoeften.

Wat moet ik regelen voor en met een PGB?

Je krijgt niet zomaar een groot bedrag vanuit de overheid op je rekening gestort om daar naar wens PGB zorg voor te kopen. Je zal hiervoor moeten zorgen dat je een indicatie krijgt. Daarna wordt jouw budget bij de SVB gestort. De SVB zorgt vervolgens voor het uitbetalen van de bij jou ingezette zorgverleners.

Om dit goed te laten verlopen zullen onderstaande stappen uitgevoerd moeten worden.

1. PGB Aanvragen

Het aanvragen van een PGB kan bij de zorgverzekeraar of bij het zorgkantoor, afhankelijk van de situatie.

Zorgverzekeraar

Heb je langer dan 1 jaar verpleging en/of verzorging nodig? Of zorg je voor iemand die deze zorg nodig heeft?

Dan kan je de PGB aanvragen bij je zorgverzekeraar op basis van de Zorgverzekeringswet.
Je kan dit pgb ook gebruiken voor palliatieve terminale zorg, dit is zorg voor mensen die niet meer beter worden en in de laatste fase van hun leven zijn.

Lees meer op de site van de PGB over hoe een PGB aan te vragen bij de zorgverzekeraar. Of zie hieronder een video van VGZ als voorbeeld welke stappen er zullen volgen.

Zorgkantoor

Wil je zorg of ondersteuning inkopen voor jezelf of voor iemand die blijvend 24 uur per dag toezicht of zorg nodig heeft? Bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte of beperking?

Dan kan je bij het zorgkantoor in jouw regio PGB aanvragen op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). 

Dit doet je nadat je een zogenoemde Wlz-indicatie heeft ontvangen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).Zie hier hoe een Wlz-indicatie aan te vragen bij het CIZ

Lees meer op de site van de PGB over hoe u een pgb aanvraagt bij het zorgkantoor.

2. Vertegenwoordiger toewijzen

Een vertegenwoordiger regelt namens u uw PGB-zaken. U kunt zelf beslissen wie uw zaken bij ons regelt. Als u iemand machtigt, kunt u ook zelf nog uw PGB-zaken regelen.

Heeft u een vertegenwoordiger en wilt u weer zelf uw zaken regelen? Of wilt u een andere vertegenwoordiger? Dan kunt u dit altijd weer stopzetten of wijzigen.

Zie voor informatie over de vertegenwoordiger de website van de SVB

3. Verkrijgen Toekenningsbeschikking

Als uw aanvraag is goedgekeurd ontvangt u van de zorgverzekeraar of zorgkantoor een toekenningsbeschikking.

In een toekenningsbeschikking staat onder andere de hoogte van het pgb, het verantwoordingsvrij bedrag en de rechten en plichten die horen bij een pgb.

Voordat wij de match van zorgverleners definitief kunnen maken, hebben wij deze toekenningsbeschikking nodig. Op basis van deze toekenningsbeschikking kunnen wij samen met jou bekijken welke zorg er geleverd kan worden en of dit aansluit op jouw persoonlijke wensen. Het aanleveren van deze beschikking kan via het online aanvraagformulier.

4. Zorgovereenkomsten afsluiten

Alvorens de SVB de ingezette zorgverlener kan uitbetalen, moet er een zorgovereenkomst met de zorgverleners opgesteld en goedgekeurd zijn door het zorgkantoor. Zitten er meerdere ZZP’ers in de zorgvraag? Dan moeten zij allen een zorgovereenkomst ondertekenen.

Vanuit CareMatch ondersteunen we jullie uiteraard bij het verzorgen van deze overeenkomsten.
Van het SVB ontvang je een inlog voor hun online portaal. Daar kan je deze overeenkomsten aanleveren en/of wijzigen.

5. Facturen en gewerkte uren opgeven bij het SVB

Nadag zorgverleners bij jou gewerkt hebben, zal je een factuur ontvangen voor hun gewerkte uren.
Deze factuur dien je te uploaden in het online portaal van het SVB. Daarbij dien je ook de uren in te voeren.

Na akkoord zal het SVB de ingediende facturen uitbetalen aan de ingezette zorgverleners.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit wat voor jou het beste past of heb je nog verdere vragen voor ons?

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze omtrent PGB of particuliere zorg!

Onze uitgangspunten

Zorg op maat

Wij zijn goed op de hoogte van de uitdagingen in het gecompliceerde zorglandschap van Nederland. Wij denken altijd mee om tot de beste oplossing voor de client te komen, ook als deze niet bij CareMatch ligt.

Bekende gezichten

Elke aanvraag krijgt een team van vaste zorgverleners. Zo zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk verschillende gezichten over de vloer komen.

Persoonlijke benadering

Wij werken altijd vanuit een persoonlijke benadering. De meeste van onze matchers komen zelf uit de zorg en begrijpen de situaties van cliënten.

Betrokken matchers

Onze matchers staan altijd klaar om mee te denken of op zoek te gaan naar de juiste oplossing voor jullie probleem.

Ervaren zorgverleners

Al onze zorgverleners zien wij persoonlijk bij ons op kantoor voor een persoonlijke kennismaking en intake.

Weten wat CareMatch voor jou kan betekenen?

Direct hulp nodig?

Geef  jouw aanvraag nu door en wij nemen vandaag nog contact met je op!